DA LI STE TRUDNI? 14 suptilnih pokazatelja da treba da kupite test za trudnoću što pre!

 

Bez obzira na to koliko pažljivo i revnosno koristite kontracepciju, potpuno je prirodno da se povremeno zapitate da li ona zapravo funkcioniše. Ipak, to ne znači da treba da kupujete test za trudnoću ili zakazujete pregled kod ginekologa svaki put kada osetite mučninu ili vam se jedu kiseli krastavčići.

Umesto toga, pogledajte ove rane simptome trudnoće da biste utvrdili da li je uopšte potrebno da kupujete test ili da pak na test stavite svoje strpljenje čekajući na sledeći ciklus.

1. Mučnina

Mučnina

Prema rečima Marije Sofokliz, sertifikovane ginekološkinje, direktorke privatne klinike Women’s Health Care u Prinstonu i majke četvoro dece, koja je donela više od 8 000 beba na svet, trudnoća izaziva nagli rast određenih hormona koji utiču na varenje i izazivaju mučninu.

Nažalost, jutarnji deo jutarnje mučnine je zapravo mit – mučnina u trudnoći može trajati po čitav dan, počevši od četvrte nedelje nakon poslednjeg ciklusa. Dobra vest za žene koje žele da zatrudne – mučnina je znak normalne, zdrave trudnoće. (Kada nivo hormona o kojima je ovde reč prestane da raste, može doći do pobačaja, pa bi iznenadno odsustvo mučnine moglo da bude znak da treba da pozovete svog lekara.)

2. Osećate se neverovatno iscrpljeno

Osećate se neverovatno iscrpljeno
Kada ste trudni, vaše telo u stvari radi posao sa duplim radnim vremenom time što gaji još jedno biće – kao što možete pretpostaviti, to zahteva mnogo energije. Zbog toga se u ranijim stadijumima trudnoće može desiti da vas uhvati vrtoglavica. „Probudite se i već do 10 ujutru ste užasno pospani. Ovo je sasvim posebna vrsta umora“, kaže doktorka Sofokliz.

3. Uvećanje grudi

Uvećanje grudi
Ako vam se grudi iznenada uvećaju (a ovo bi mogao da bude i jedini simptom uz izostanak ciklusa), to skoro sigurno znači da ste trudni. Vaše grudi će delovati nešto punije nego što su inače pred ciklus i mogu biti osetljivije tokom perioda od nekoliko dana. Što ovi simptomi duže traju, to je veća verovatnoća da ste trudni.

4. Preuranjena krvarenja slabog intenziteta

Preuranjena krvarenja slabog intenziteta
Slabo krvarenje koje deluje kao početak ciklusa i traje nekoliko dana (ili više) može biti znak da ste trudni. To se dešava zato što se oplođeno jajašce smešta u zidove materice 5–10 dana nakon što se jajašce i sperma spoje u falopijevoj tubi. Ovo može dovesti do blagog krvarenja koje vam se može učiniti kao početak ciklusa. Ovo nije siguran znak da ste trudni, ali ako se ovo desi i nakon toga izostane sledeći ciklus, to znači da jeste. Prema tome, obratite pažnju na ovu kombinaciju simptoma – preuranjeno slabo krvarenje i izostanak narednog ciklusa.

5. Promenjena boja areola

Promenjena boja areola

Foto: ruthesfashions.com
Kada ste trudni, ponekad se dešava da koža oko bradavica postane tamnija ili se taj deo proširi – i to već prvog meseca trudnoće.

6. Tamna vertikalna linija ispod pupka

Tamna vertikalna linija ispod pupka
Hormoni mogu da izazovu ovu promenu na koži, poznatu pod imenom „linea nigra“. Ovo se može desiti uz potamnjivanje areola u izuzetno ranoj fazi trudnoće. (Mnogi ovo povezuju s rastezanjem kože, ali se linija može pojaviti i pre nego što stomak uopšte postane primetan.)

7. Tamnjenje obraza

Tamnjenje obraza
Tamnjenje obraza, poznatije kao „trudnička maska“ izazvano je – pogodili ste – hormonima. Iako se ovo obično dešava u kasnijim fazama trudnoće, može se javiti i ranije. (Ako vas plaši pomisao da ovakvo tamnjenje kože može potrajati i nakon trudnoće, opustite se – ovo obično prođe samo od sebe. A ako se to ne desi, lako se može rešiti laserskim tretmanima.)

8. Jede vam se najčudnija hrana

Jede vam se najčudnija hrana
Koji je jedan od načina na koji je doktorka Sofokliz znala da je trudna? Kad god je bila trudna, imala je specifičnu želju da jede omlet od belanca s pestom i plavim sirom – prilično nasumična kombinacija. Ona kaže da se ovo dešava velikom broju žena, i to već u ranijim fazama trudnoće.

9. Imate gađenje prema određenim vrstama hrane

Imate gađenje prema određenim vrstama hrane
Tokom trudnoće čulo mirisa postaje oštrije, nekada čak toliko da se može desiti da vam se povraća ako osetite miris hrane koja vam ranije nije uopšte smetala. Ovo se može desiti već u četvrtoj nedelji trudnoće.

10. Veoma bolni grčevi u stomaku

Veoma bolni grčevi u stomaku
Imate grčeve u stomaku kao tokom ciklusa, a ciklus je izostao? To verovatno znači da je vreme da kupite test za trudnoću. Iako neke žene tokom trudnoće imaju grčeve na dnevnom nivou, drugima se to dešava veoma retko. (Obratite pažnju – bolni grčevi u kombinaciji sa krvarenjem mogu biti rani znak pobačaja, pa je ovo signal da što pre odete lekaru.)

11. Nestanak želje za seksom

Nestanak želje za seksom
Tokom prva 3 meseca trudnoće verovatno ćete se osećati iscrpljeno i imati napade mučnine, što može dovesti do potpunog nestanka želje za seksom. Ovo nije povezano s nivoom hormona i želja za seksom se može vratiti u drugom tromesečju, kada se budete osećali bolje, kao što opet može nestati krajem trećeg tromesečja, kada vam kretanje bude otežano.

12. Težina vam se nije nimalo promenila

Težina vam se nije nimalo promenila
Iako mnoge žene misle da tokom trudnoće konstantno dobijate na težini, to nije tačno. Doktorka Sofokliz kaže da se gojenje retko kad može smatrati jednim od prvih znakova trudnoće.

13. Povećanje apetita

Povećanje apetita
S obzirom da hormoni tokom trudnoće potpuno poremete sistem za varenje i često izazivaju nagon za povraćanjem, dok su telu istovremeno potrebne kalorije – trudnice mogu biti gladne non-stop.

14. Vid vam je pomalo zamagljen

Vid vam je pomalo zamagljen
Iako doktorka Sofokliz naglašava da je ovaj simptom vrlo redak, neke žene kažu da se njihov vid pogoršava za vreme trudnoće. Ako vam je vid zamagljen, a ciklus kasni, bilo bi dobro da posetite svog lekara.

Ostavite komentar