DA LI STE OVO ZNALI: 10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O BEBI U STOMAKU

Ukoliko se ne osećate baš najpokretnije, iscrpljeni ste ili ste veliki “kao kuća” – nemojte zaboraviti kako je drugo stanje zaista neverovatno. Ukoliko vam je potreban podsetnik da bi se osećali bolje ili jednostavno želite više da znate o svojoj nerođenoj bebi, pročitajte 10 neverovatnih stvari kojih možda niste svesni, a koje se događaju vašoj bebi u stomaku, baš ovog trenutka!

1. BEBI VEĆ RASTU DLAKE
Koliko god čudno zvučalo, svaka beba razvije male brčiće u materici. Te dlačice, poznate pod imenom lanugo – mekane su i pahuljaste, a radi se o prvim dlakama koje folikuli proizvedu, obično u 5. mesecu trudnoće pa se one postupno šire celim telom. Na kraju, vaša beba će ih pojesti, a nakon poroda i izlučiti putem svoje prve stolice, odnosno mekonijuma.

2. BEBA IMA VIŠE KOSTIJU OD MAME
Bebi se kosti počinju razvijati od 13 do 16 nedelje nakon začeća. Do svog rođenja, beba će imati 300 kostiju u svom sićušnom telu, dok odrasle osobe imaju samo 206. Ipak, kako rastu, neke kosti se spajaju, a savitljive hrskavice pomažu bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal.

3. SRCE BEBE JE NEVEROVATNO
U proseku, potrebno je oko mesec dana kako bi se kod bebe razvilo I počelo da kuca srce. Već na prvom ultrazvučnom pregledu, možete da čujete kako bebi srce kuca ujednačenim ritmom i to oko 150 puta u minutu, a dok bude rasla tokom devet meseci to će varirati od 120 do 160 otkucaja po minutu. Neverovatno!

4. VAŠA BEBA VEĆ MOŽE DA PLAČE
Bebe plaču u stomaku, a to se počinje događati oko 26. nedelje nakon začeća. Ne brinite, kako je plakanje važan komunikacioni alat za bebe, potpuno je razumljivo da usavršavaju svoju tehniku pre nego li dođu na svet!

5. BEBA VOLI VAŠ SMEH
Iako se ne mogu smejati, čini se da bebe reaguju na majčin smeh laganim poskakivanjem gore i dole. To počinje da se događa 32. nedelje nakon začeća.

6. PAZITE DA JE NE UPLAŠITE
Od 23. nedelje trudnoće, vašu bebu mogu ‘pokrenuti’ iznenadni zvuci, poput onog kad iznenada kinete. Ono što je još zanimljivije, nedavno istraživanje otkrilo je da zvonjava mobilnog telefona može iznenaditi pa čak i nervirati bebe u stomaku.

7. BEBA UČI JEZIK
Neverojatno, ali bebe upijaju ritam i intonaciju majčinog govora već u maternici. Stručnjaci smatraju kako čak možeš uočiti razliku između razvijanja jezika kod beba na temelju njihovog žamorenja i grgoljenja.

8. SPAVAJU I SANJAJU
Bebe počinju da spavaju četiri nedelje nakon začeća. Međutim, ono zanimljivije je da su u 30. nedelji trudnoće, otkriveni neprestani nepravilni i nasumični pokreti očiju kod beba u materici, isti kao pokreti koji se pojavljuju u REM fazi, kada nam se složene slike i informacije kreću kroz mozak, što znači da bebe najverovatnije počinju sanjati dok su još u stomaku!

9. MOLIM NEŠTO SLATKO
Znamo da bebe mogu osetiti dok su u maminom stomaku, jer hrana koju trudnice jedu menja ukus amnionske tečnosti. Ali od 15. tnedelje, bebe su pokazale više sklonosti ka slatikim ukusima, tako što gutaju više tečnosti kada je nešto slatko, a manje kad je gorko.

10. BEBA OSEĆA MIRIS
Vaša beba može osetiti iste mirise kao i vi. Ako osetite neki neprijatan miris, verovatno će i vaša beba osetiti isto. Veruje se da od 28. nedelje, beba oseća iste mirise kao i mama. To su istraživači zaključili na osnovu toga, što beba pravi grimase i mršti se kad mama oseti neki neprijatan miris.

 

Izvor: bebologija.rs

 

Ostavite komentar