Da li SEKS u trudnoći može da izazove POBAČAJ i još 7 VAŽNIH PITANJA o ovoj temi: Ginekolog otkriva ISTINU

Većina parova tokom trudnoće ima želju za seksom, što je sasvim normalno, kao što su normalni i strahovi od pobačaja, povreda, infekcija i povređivanja bebe. Trudnice muči da li je bezbedno da imaju seks tokom drugog stanja, da li to može da naškodi bebi, kao i brojna druga pitanja, na koja odgovore daje dr Marica Đuran, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja „Medigroup Dr Ristić“.

1. Kako se tokom trudnoće menja želja za seksom?

Trudnice imaju različite potrebe za intimnim odnosima. U prvom trimestru želja za seksom nije naročito izražena jer su trudnice razdražljive, umorne, iscrpljene mučninom i povraćanjem, preosetljive su im grudi… Tokom drugog trimestra, pod uticajem bolje cirkulacije i pojačanog priliva krvi u genitalije, želja za seksom raste. Trudnice više nisu tako uplašene, nivo estrogena raste, a preosetljivost grudi postaje manje neprijatna, što se pozitivno odražava na libido.

U poslednjem trimestru stomak sve više raste, tako da mnogim ženama predstavlja i fizičku prepreku za vođenje ljubavi.

2. Zašto je dobro voditi ljubav tokom drugog stanja?

Intimnost omogućava da izrazite međusobnu ljubav i iskažete koliko brinete jedno o drugom. Fizička bliskost može da ojača vašu emocionalnu vezu. Nežna masaža, maženje i ljubljenje pomoći će vam da lakše prihvatite novonastale promene u trudnoći, a vašem partneru će omogućiti da vam pokaže koliko mu je stalo do vas.

3. Da li seks u trudnoći može da izazove pobačaj?

Ukoliko se radi o visokorizičnoj trudnoći koju prati krvarenje, otvoren grlić materice, nenormalno usađena posteljica ili neka infekcija, spontani pobačaj je moguć. Ako je vaša trudnoća normalna i protiče bez komplikacija, slobodno možete da uživate u vođenju ljubavi – ukazuje doktorka Đuran.

ŠOKANTNI PODACI: Svaka četvrta devojčica u Srbiji u seksualne odnose stupa pre 16. godine, a 3.000 tinejdžerki godišnje abortira

4. Može li seks u trudnoći da naškodi bebi?

Vaša beba je zaštićena u materici i seks ne može da joj naškodi. Međutim, u slučajevima visokorizičnih trudnoća, ako postoje infekcije, krvarenja ili problem s grlićem materice i ukoliko je posteljica nisko usađena, verovatnoća od spontanog pobačaja se povećava.

5. Koje poze su najsigurnije?

Sve dok vam prija, svaka poza je dobra. Kako vaša trudnoća bude napredovala, eksperimentišite i saznajte šta vam najviše odgovara. U početku trudnoće sve poze su primenljive, ali pri kraju budite malo oprezniji.

6. Da li su kondomi neophodni?

Ukoliko postoji opasnost od infekcije, onda jesu, a naročito se savetuju pred kraj trudnoće. Narodno verovanje da semena tečnost pomaže da se grlić materice otvori i dalje nije naučno potvrđeno. Ipak, među ginekolozima vlada mišljenje da genitalna infekcija nosi mnogo veći rizik nego što bi enzimi semene tečnosti uticali na otvaranje grlića materice.

Žena mi je uporno tražila PREVREMENI POROĐAJ: Kada sam video bebu, bilo mi je jasno i zašto i ODMAH SAM SE RAZVEO

7. Može li orgazam da izazove prevremeni porođaj?

Tokom orgazma se oslobađa hormon oksitocin, glavni hormon materičnih kontrakcija. Ako je trudnoća visokorizična, oksitocin bi mogao da bude kap koja će preliti čašu.

8. Kada seks treba izbegavati?

Svako krvarenje u trudnoći, bolovi, serklaž ili posteljica koja je nisko usađena indikuju zabranu vođenja ljubavi. U slučajevima kada je trudnoća uredna i bez teškoća, to, naravno, ne važi.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite komentar