ČUDESNA PRIČA O SRPSKIM PALČIĆIMA Najmanja beba među njima rođena je sa samo 350 grama, izborili su se za život i ZASLUŽUJU NAŠE DIVLJENJE

Prevremeno rođene bebe su jedinstvena čuda života. One su od svog prvog udisaja počele tešku borbu za život zbog čega su možda najveći borci među nama. I zato svi treba da im se divimo! Ovo je priča o najmanjim srpskim bebama, među kojima je i prava Palčica rođena sa svega 350 grama!

I njihove mame i tate su jedinstveni jer su, baš kao i njihova hrabra deca, preturili preko svojih glava najdublje ponore strahova, ali se i dizali u sam zenit sreće.

Srpska Palčica

 

Početkom 2018. godine rođena je najmanja beba ikada u Srbiji, takozvana „srpska palčica“, teška svega 350 grama. Rođena je prevremeno, čak 12 nedelja pre termina, početkom ove godine u GAK „Narodni front“. Posle duže od četiri meseca života u inkubatoru, u Institutu za neonatologiju, ona je uspešno prebrodila sve zdravstvene prepreke. Majci najmanje srpske bebe porođaj je krenuo u 28. nedelji trudnoće, od 40 koliko ona obično traje. Trudnoća se vodila kao visokorizična, a beba je imala zastoj u rastu.

Kako njeni presrećni roditelji, koji su želeli da ostanu anonimni, kažu za „Blic“, ona sada ima 4,5 kilograma, lepo napreduje i polako sustiže svoje vršnjake.

– U početku smo bili uplašeni. Sa druge strane, imali smo veliku pomoć doktora iz Instituta za neonatologiju i ostalog medicinskog osoblja iz te ustanove. I uspeli smo da se izborimo zajedno sa našom devojčicom, koja je volju za životom pokazala od samog rođenja – navode mama i tata najmanje srpske bebe.

Oni priznaju da su taj strah osećali sve vreme, ali on je potpuno nestao u momentu kada su svoju bebu uzeli u ruke posle njenog boravka u inkubatoru.

Standardna garderoba i oprema za bebe čak i najmanji broj, za ovu hrabru i jaku devojčicu bili su ogromni, pa su im, kako naglašavaju roditelji, garderobu i cucle sve vreme tokom boravka u Institutu za neonatologiju obezbedili u toj ustanovi.

Vuk Grujičić je na rođenju imao samo 470 grama

Vuk Grujičić je sada šetogodišnji dečko, ali još pamte građani Srbije njegovo rođenje 25. maja 2012. godine, u GAK Višegradska. Rođen je prevremeno, dobio je ocenu 0, ali je rešio da preživi. Do prevremenog rođenja došlo je greškom lekara, jer je doktorka koja je vodila trudnoću majci Aleksandri na poslednjem pregledu previdela da joj kaže da je otvorena tri prsta i da joj je plodova voda zamućena. Vukov oporavak traje dugo, a napredak je usporilo i to što mu nije na vreme oktivena epilepsija. Cela Srbija ga danas bodri da načini svoje prve korake.

Hrabri dečko tokom svog života pregrmeo je mnoge teške operacije, ali je i veliki borac koji svakodnevno vežba i sve je bliži prvim samostalnim koracima.

– Nije još počeo da hoda, ima i problema sa kolenima, ali vidi se napredak, jer on sam hoće da ustane, i uz malu pomoć to i uspe – kaže Vukov tata, Stole Grujičić i dodaje da je najvažnije da Vule ima želju da se kreće, da se igra, „da nije pasivan i njemu to daje motivaciju“.

– On je već veliki dečak, ima dosta energije koju nema gde da potroši, pa se onda tako igramo, vežbamo, okrećemo po strunjačama – priča nam Stojan kako izgleda dan u kući Grujičića.

Mama Mira je čekala svoje bebe

Mladen (39) i Mira (29) Krstić iz Subotice postali su roditelji četvorki, jedne devojčice i tri dečaka, 13. novembra, 1 sat i 18 minuta iza ponoći. Devojčica Melanija je bila teška kilogram, a dečaci Dimitrije 1,1 kilogram, Božidar 860 grama i Zaharije 870 grama. Oni se trenutno nalaze u Institutu za neonatologiju u Beogradu i dobro napreduju. Prva je svet ugledala Melanija, zatim se rodio Dimitrije, potom Božidar, i četvrti je Zaharije. Dimitrije i Božidar su jednojajčani blizanci.

Planirali drugo dete, sada imaju petoro

Mladen, otac subotičkih četvorki, kaže za „Blic“ da su on i supruga planirali drugo dete, a da su dobili čak četiri bebe.

– Planirali smo drugo dete. Sedam godina smo pokušavali, ali nije nešto htelo da nam se dogodi kako smo zamislili. Proveravali smo, ali su nam rekli da nema nikakvih problema. Odlučili smo se za vantelesnu. Vratili su tri ćelije i sve tri su se primile i mi smo u početku imali tri bebe, ali posle dve nedelje smo saznali da se jedna ćelija podelila na jednojajčane blizance i tako smo tek posle dobili četvorke. Bili smo svi u šoku – priča Mladen.

Četvorke su još u inkubatoru

Kako otac Mladen kaže, u Subotici lekari nisu mogli više da vode Mirinu trudnoću i preporučili su im da nastave u Novom Sadu.

– Na kraju nas je preuzeo dr Dejan Filimonović u GAK „Narodni front“, u Beogradu. U 21. nedelji trudnoće Mira je ostala u bolnici. Tamo je bila do 27. nedelje kada joj je pukao vodeljak i morali da urade carski rez. Deca su sada na Intenzivnoj nezi na neonatologiji. Pod stalnim su nadzorom lekara. Zaista se bore za njih. Tamo će biti dok ne napune po dva kilograma. Napreduju, ali bilo je intervencija. Zahvaljujući stručnim olekarima oni sui svi stabilno. Supruga se još oporavlja, pomalo je još slaba, ali nadamo se da će sve biti dobro – kaže Mladen.

Posao – samo oko dece

Mladen i Mira su zaposleni, ali presrećni otac četvorki kaže da će njegova žena, nakon trudničkog bolovanja, najverovatnije biti zaposlena samo oko dece.

– Tu su nam i bake. Mogu da nam pomognu. Videćemo kako ćemo. Trudićemo se svi da svi budu dobro. Imamo želju da se zahvalimo svim lekarima koji su od početka bili uz nas. To su lekari i osoblje Odeljenje za visokorizične trudnoće i dr Filimonoviću koji je porodio Miru, zatim svima na neonatologiji ali i novosadskim lekarima – poručuje taj otac.

Vasilije još nije video uživo braću i sestre

Roditelji četvorki mogu posećivati svoju decu u Beogradu, ali mogu i telefonom u svakom trenutku da saznaju kako su im deca.

– Idemo u Beograd često koliko možemo finansijski, ali smo u stalnom kontaktu sa lekarima i osobljem. Stariji sin Vasilije je sestru i braću video samo na fotografijama, njemu nije dozvoljen ulazak u prostoriju gde su bebe. Jako je srećan i uzbuđen, ali mislim da nije svestan svega. U suštini, nismo ni mi svesni šta nam se sve dogodilo i tako će biti dok nam bebe ne dođu kući. Tek kada ih uzmem u ruke i kada budem čuo njihov plač moći ću zaista da osetim ono što se zove sreća. Svestan sam da neće biti lako, ali samo da budu svi dobro i da nam stignu kući – kaže Mladen

Tijana Vukašinović rodila je tri puta i ima tri preveremeno rođene bebe

Tijana Vukašinović (29) iz Beograda ima četvoro dece, tri puta se porađala i dobila isto toliko prevremeno rođenih beba. Poslednje su Sara i Jana koje sada imaju pet meseci, izašle su iz inkubatora i sada su sa mamom kod kuće.

Kako kaže, nije imala onako veliki strah kao kada je rodila prvog sina u 32. nedelji trudnoće, pre četiri godine.

– Jana i Sara su od samog starta bile bolje i vitalnije od Luke. Ocene na rođenju su im bile šest i sedam. Prvih 24 sata bile su na kiseoniku, a onda disale same. Brzo su počele da jedu. Išlo je sve lakše. Otpuštene su posle 30 dana i tada sam ih prvi put uzela u ruke – navodi Tijana i dodaje da je jedna devojčica bila teška 1.700 grama, a druga 100 grama teža.

Pravo iz stomaka u inkubator

Kako Tijana kaže za „Blic“, trudnoću su joj lekari vodili kao visokorizičnu.

– Uspeli smo, uz ležanje u bolnici, održavanje i mirovanje da doguramo čak do 33. nedelje. Tada mi je pukao vodenjak. Posle tri dana usledio je carski rez i rodile su se Jana i Sara. Pravo iz stomaka odveli su ih u inkubatore – kaže Tijana.

Sve dobro funkcioniše

Ona opisuje da su njene preveremeno rođene bebe imale odličnu negu u „Višegradskoj“ i nije bilo potrebe da se prevoze u Institut za neonatologiju.

– Obe su bile u inkubatorima mesec dana. Prvio put sam ih uzela u naručje kada su došle kući. Sada sve dobro funkcioniše – navodi Tijana.

Bio je životo ugrožen, sada je veliki dečko

Tijana Vukašinović kaže da je najveća drama bila kada je rađala Luku pre četiri godine. Iz čista mira dobila je jako krvarenje, hitno su je primili u bolnicu.

– U „Višegradskoj“ su lekari odmah utvrdili da je posteljica počela da se odvaja od zida materice. Petog dana od prijem lekari su odlučili da urade hitan carski rez. Bili smo životno ugroženi i beba i ja. Luka je rođen u 32. nedelji. Na rođenju je imao 1,780 grama, bio je nezreo i odmah odnet u inkubator, gde je proveo mesec dana. Od tada je počela naša borba za Luku – priča Tijana.

Luka je sada veliki dečko

Luka je sad veliki dečko, ima četiri godine. Uspešno se oporavio i od dečje epilepsije koju je dobio kada je imao šest meseci, stigao je svoje vršnjake i sada niko ne bi rekao da je na rođenju imao svega 1.780 grama.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite komentar