„Čestitam rodili ste devojčicu 29 cm dugacku 550g u veoma teškom stanju, vršena je reanimacija 3 puta”

Posle veoma dugog perioda i velike zelje da se ostvarim u ulozi majke saznajem da sam u drugom stanju. Odmah krecem u potrazi za najboljim ginekologom privatno i radjenje potrebnih analiza. Na samom pocetku sve je bilo u redu sem povecanog tsh ( koji je ranije bio problem zaceca dok nisam krenula sa terapijom). Sva u panici odlazim kod endokrinologa po misljenje jer taj tsh moze biti opasan po plod. Srecom dobijam povecanje terapije i tsh spada na normalne referedne vrednosti. Posle par nedelja pojavljuje se herpes. Opet zovem ginekologa kako sta, nije to nista opasno pao je imunitet. Zovem i insistiram kontrole na 14-20dana dok me dr ubedjuje da nema potrebe za tim. Otkriva eserihiji u vaginalnom brisom,terapija lecenje longacefom bez saveta da se kada se prim antibootik koriste vagitalete jer se stvaraju gljivice.

Nakon zavrsene terapije kontrola briseva uredna. Bez obzira na 4 mesec trudnoce bila sam aktivna trudnica radila na poslu,a nakon posla obavljala i druge obaveze. Na svakoj kontroli zalim se dr da imam ceste i jake bolove u donjem delu stomaka. Nije to nista to je normalno siri se materica. Zadnja kontrola 1.maj sve u redu ali posto me boli stomak mogu da uzmem utrogestan ali dr nije pristalica toga da sama odlucim. 4. Maja odlazim na 4D ultrazvuk u 18 nedelji trudnoce. Zakazan pregled kod dr koju prvi put vidim u zivotu. Pocinje pregled ultrazvuk sondom nesto joj sumnjivo,uzima rukavice vrsi pregled i pocinje pravi pakao u mom zivotu. Gospodja Vi ste otvoreni dva i po prsta,grlic materice je skracen skoro izbrisan,ne znam sta ste Vi mislili da dodjete na porodjaj samo,jel ste svesni da beba moze ispasti svakog casa i sreca sto se to vec nije dogodilo. Sva u soku i uplakana ne mogu da se smirim tokom pregleda.

Nastavlja ultrazvuk gospodja pol bebe ne vidim ali takodje ne vidim da je jedna pretkomora srca bebe razvijena. Molim? Kako sta cu sada? Predlazem Vam da odmah odete u bolnicu na odeljenje kako bi Vam plasirali serklaz a kafa se to sredi poslace vas u Bg da odradite ultrazvuk kako bi se ustanovilo stanje sa srcem bebe. 5.maja odlazim na odeljenje GAK-a. Uradjene su mi analize briseva,rezultati sterilni moze serklaz da se uradi. Zakazan serklaz za ponedeljak popodne pripremaju me da ne jedem nista i ne pijem. Ispostujem sve da bih uvece u 21h dosli i rekli ne moze danas odradice Vam sutra. Ok. Pojedem nesto malo i zaspim. Dolazi sutrasnji dan utorak opet dolaze i kazu mi ne mojte jesti i piti nista plasirace Vam serklaz. U 12:45dolazi sestra da me spremi za salu i proveri jel sam spremna. Da buh se vratila u 13:30 kako bi mi rekla da ni danas nece moci da se uradi serklaz. Panicno ustajem i pocinje zustra svadja sa moje strane i histerisanje gde na kraju dr pristaje i ostaje duze da bi mi odradila serklaz. Nakon serklaza kao sve je u redu,strogo mirovanje u bolnickim uslovima, da bih posle 20 dana lezanja neko se setio da me pregleda i utvrdi da je vodenjak prolabirao,uzeti su brisevi.

Krece terapija otprilike dok stignu rezultati. Tada sam bila 22 nedelja trudnoce. Prvi put sam prokrvarila i subotu 3 juna. Sa suzama i strahom molim dr da mi ukljuce injekcije za sazrevanje bebinih pluca i razgovaram i predlazem ponovni reserklaz. Dobijam odgovor da je veliki rizik da se uradi reserklaz i da to nece niko hteti da uradi,a sto se tice terapije za sazrevanje bebinih pluca nema potrebe da se brinem. Smirice mi krvarenje tokolizom i bice sve u redu. Primala sam tokolizu do utorka 6.juna ujutru do 10h. Prestali su jaki bolovi i krvarenje. To je trajalo veoma kratko. Utorak oko 19h ponovno krvarenje. Terapija tokoliza,bez ultrazvuka …. Dolazi sreda ujutro dr koja je radila serklaz ulazi na odeljenje vec je dobila informacije i odmah prepisuje deksazon i magnezijum za razvoj bebinih pluca. Sa tom terapijom pocela u 8. Prolazi dr Prof. Kutlasic u vizitu zalim se na bol,trazio je da vidi koliko je krvarenje i trazi ultrazvuk. Zahvaljujuci sestrama na ultrazvuk stizem oko 11:50prvo sve zene sa odeljenja koje su pokretne a na kraju ja jer me voze kolicima. Jedva sam sela na kolica bol prejak,znala sam da nije u redu.

Ultrazvuk nije u redu jos uvek se cuju otkucajo srca bebe. Sestre hitno spustanje u porodiloste. U 12:10 su me spustili u porodiliste,na svu srecu uz dr Grahovca i dobrog tima porodjaj je zavrsen prirodnim putem u 12:25. Rodila sam devojcicu koju sam videla ali nije zaplakala. Posto sam zamolila de kada mi rade reviziju da me uspavaju budim se i pitam kako je beba,sada ce Vam reci neonatolog. Cestitam rodili ste devojcicu 29 cm dugacku 550g u veoma teskom stanju,vrsena je reanimacija 3 puta. Umesto najsrecniji trenutak to je bio najtuzniji trenutak i mom zivotu. Mala Jovana je prebacena na institut za neonatologiju. Nakon 5 dana zivota pored teskog stanja dolazi do pucanja pluca. Sva uspanicena zovem svestenika da krsti bebu. Hvala G.BOGU prevazisla je to.Zatim dolazi do raznih promena stanja gde ne dobijam ni jednog trenutka lepe informacije niti nade. Posle 135 dana duge borbe mala Jovana je dobila svoju zivotnu bitku. Dobila je jer je njena mama verovala da ce uspeti i izboriti i molila se svakog dana. Uz Boziji volju i strucnost dr sada uzivam sa njom.Nikada ne verujte jednom dr konsultujte vise njih i verujte u svoju bebu,vasa pozitivna energija i volja dovesce vas do velikog uspeha.

 

Ostavite komentar