Borba niških lekara za život dve TRUDNICE ZARAŽENE KORONOM: Jedna je na respiratoru, a druga na kiseoničkoj potpori

Lekari Kliničkog centra u Nišu neprekidno prate zdravstveno stanje dve trudnice koje su bile zaražene korona virusom, od kojih je jedna priključena na respirator, a druga se nalazi na kiseonoičkoj potpori.

Po rečima lekara stanje trudnice (27) u sedmom mesecu trudnoće koja je priključena na respirator zbog pogoršanja funkcije pluća je ozbiljno, ali je trenutno je stabilno, dok druga trudnica ima 34 godine u šestom je mesecu trudnoće i trenutno prima samo kiseonik, nije na respiratoru, a stanje je u blagom poboljšanju.

Kako saznajemo, testiranjem je potvrđeno da su obe trudnice bile pozitivne na covid-19 ali su im poslednja dva PCR testa bila negativna.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju prof. dr Radmilo Janković kaže za “Blic” da su obe trudnice bile na Klinici za pulmologiju, ali da je zbog pogoršanja opšteg stanja i gasne razmene trudnica stara 27 godina prebačena u intenzivnu negu Klinike za anesteziju.

Čeka se odluka o porođaju

  • S obzirom da su dva poslednja PCR testa bila negativna, sa direktorom GAK dr Bojanom Lukićem i u konsultaciji sa Ministarstvom zdravlja juče je dogovoreno da se trudnica prebaci u intenzivnu negu GAK gde će biti pod nadzorom anesteziologa i ginekologa. Ginekolozi će prateći trudnoću da odluče o daljim koracima vezanim za porođaj. Juče je urađen kontrolni ultra zvuk, plod je vitalan i dalje se prati. Ona se nalazi u ozbiljnom opštem stanju zato je postavljena na mehaničku ventilaciju, ali je trenutno situacija stabilna. Pacijentkinja je na respiratoru zbog pogoršanja respiratorne funkcije, imala je saturaciju 50 i obostranu upalu pluća – kaže za “Blic”prof. dr Janković.

Kako saznajemo, u poslednjim nedeljama njena trudnoća počela da se komplikuje jer je dobila hipertenziju, pa su joj propisani lekovi za snižavanje pritiska a ima i prekomernu gojaznost.

  • Njeno trenutno stanje je stabilno i neprekidno se prati, plod je vitalan i o daljim koracima vezano za porođaj će odluku doneti ginekolozi. Druga trudnica je stabilno, ima pogoršanje respiratorne funkcije, ali trenutno ne zahteva intenzivno lečenje i trenutno se nalazi na odeljnju Klinike za pulmologiju – navodi prof dr Janković.

Kako navode u Kliničkom centru u Nišu, trudnica stara 34 godine koja je na Klinici za pulmologiju je na kiseoničkoj potpori, lekari svih specijalnosti 24 časa prate njeno stanje, a evidentno je blago poboljšanje zdravstvenog stanja.

Izvor: blic.rs

Ostavite komentar