Bolne priče dve heroine paraju srce: Teško je podizati dete sama, ali je najteže od svega ne roditi se!

 

Heroine – u miru, baš kao i njihove drugarice u ratu, zaslužuju da ih ovako zovemo. One drže u svojim rukama ključeve sadašnjosti i budućnosti. A u svojoj utrobi-pored srca nerođenu bebu-budućeg čoveka.

Da li će nerođeno dete biti i rođeno to zavisi od NJE-majke. Dilema razdire nejaku ženu. ON-kao bumbar bezbrižno leti od cveta do cveta ne sluteći kako je njegov poljubac ostavio na jednom cvetu suzu. Sede na klupi u parku jedna pored druge. Ćute. Imaju istu dilemu, koju će svaka od njih rešiti na svoj način. Jedna je prekinula trudnoću, druga zadržala dete. Prva govori ona koja je abortirala.

Bila sam već ostavljena sa jednim detetom, kada sam zadržala ovu trudnoću. Ni slutila nisam koliko će teško biti od te mrvice napraviti čoveka-SAMA. Kucala sam na mnoga zaključana vrata. Uzalud. Izdržale smo zajedno mnogo. Ona je prvačić. Njene sklopljene ručice ne daju mi da dalje analiziram. Danas sam ponovo u sličnoj situaciji. Mirka sam srela na letovanju. Bio je razveden, imali smo zajedničke planove, emocije i sličnu prošlost, sa namerom da imamo i budućnost. Vratili smo se svako u svoj grad. Ja sa vešću da sam trudna. Pomislila sam: “Pa šta? On će sigurno biti srećan, sada nisam sama”. Ali njegov glas na telefonu zvučao je daleko, šuplje, nepoznato.

-Abortus!

-Odmah sutra!-odlučuje ON za nas oboje.

-Dolazi prvim autobusom odmah! Bez testa! Bez pregleda! Nema čekanja.

Abortirala sam. Vratila se u svoj mali grad. Anestezija popušta. Kako je moguće da mi je svejedno? Zar sam ja od danas bez emocija? Dolazim u svoju sobu i čitam knjigu Orijane Falači-Pismo nerođenom detetu. Čitam.

Skamenim se. Svaki milimetar moga srca poskakuje. Anestezija više ne deluje. Lagano spuštam knjigu. Osećam kako treperim. Imam dakle emocije i dalje. Kako bih zaboravila nemili događaj palim tv kad tamo tema još teža. Majke u Japanu ostavljaju na jedan zid pisma za svoju nikad rođenu decu. Čitaju ih pogleda uperenog u nebo, jer su ih one-MAME tamo poslale.

Teško je detetu bez tate.

Drugom bez mame.

Teško je bolesnom detetu.

Ali najteže od svega je ne roditi se!

 

Izvor: https://stil.kurir.rs

Ostavite komentar