Bol i osećaj neprijatnosti u stomaku samo su neki od simptoma cista na jajnicima.

Bol i osećaj neprijatnosti u stomaku samo su neki od simptoma cista na jajnicima.

Bol i osećaj neprijatnosti u stomaku samo su neki od simptoma cista na jajnicima.

– Cista na jajniku često izaziva veliku paniku zbog straha od zloćudnosti, iako je velika većina njih potpuno bezopasna – objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.

Ciste mogu da se pojave u bilo kojoj dobi, ali su najčešće u reproduktivnom periodu i retke su posle menopauze.

Ciste na jajniku se javljaju kod skoro svih žena u reproduktivnom periodu. Većina tih cista su funkcionalne i dobroćudne.

Šta su ciste

Cista na jajniku je ispunjena tečnošću ili polutečnim sadržajem koji nastaje na jajniku. Broj dijagnoza cista povećao se s proširenim korišćenjem fizikalnih pregleda i ultrazvuka.

Svaki mesec normalni jajnici stvaraju male ciste naziva Graafovi folikul od kojih je jedan u sredini ciklusa dominantan i doseže i do 2,4 centimetra u obimu i iz njega se otpušta zrela jajna ćelija tokom ovulacije.

Kada folikul pukne postaje žuto telo koje je veličine od 1,2 do dva centimetra kada je zrelo i ima cističnu sredinu. Ako se ne dogodi oplodnja, ono se smanjuje i nestaje, a u slučaju oplodnje, prvo se poveća a zatim se polako smanjuje tokom trudnoće.

Vrste

Ciste na jajniku nastaju u procesu ovulacije i zovu se funkcionalne ciste jer se nalaze u okviru funkcije jajnika, a dele se na folikularne i lutealne.

Multiple funkcionalne ciste nastaju kao rezultat povećane hormonske stimulacije ili preosetljivosti. Pojavljuju se, na primer, kod lečenja neplodnosti kada se jajnici stimulišu određenim lekovima. Pa ako se ne podesi pravilna doza i dođe do preterane stimulacije, onda se stvara cista.

Neoplastične ciste nastaju zbog neprikladnog rasta ćelija u jajniku i mogu biti zloćudne ili dobroćudne. Zloćudne mogu nastati od svih tipova ćelija i tkiva u jajniku, a najčešće nastaju od površinskog epitela, tačnije tkiva koje se ljušti tokom ciklusa.

Suprotno zloćudnim cistama iz epitela nastaju i dobroćudni tumori, koji su tečni i ispunjeni gustim ili tečnim sadržajem.

Endometrijumi su ciste ispunjene krvlju koja nastaje iz sluzokože materice.

Policistični ovarijski sindrom je stanje gde postoji više malih cista na jajniku veličine od dva do pet milimetara u obimu i koje se dobro vide na ultrazvuku.

Simptomi

Simptomi kod dobroćudnih cista su uglavnom slični. Javlja se bol u stomaku i neprijatan osećaj pritiska na debelo crevo ili bešiku. Takođe se javlja i poremećaj menstrualnog ciklusa, kao osećaj punoće i poremećaji varenja.

Dijagnoza

Prvo se radi ultrazvuk koji prikazuje morfološke karakteristike ciste. Jednostavne ciste imaju jednu šupljinu i tanak zid oko nje i kod njih je mala šansa da su zloćudne.

Kompleksne ciste maju više odeljaka, stanjenja zida, izdanke ili nepravilnosti u sadržaju ciste. Kod njih postoji sumnja na zloćudne tumore.

Nakon prvog pregleda možete slobodno da uradite transvaginalni ultrazvuk koji detaljnije prikazuje strukture materice, a transabdominalni ultrazvuk je još bolje rešenje jer prikazuje velike mase i omogućava pregled struktura u trbušnoj šupljini (bubrege, jetru, slobodnu tečnost).

Koristi se još i dopler kojim se opisuje protok krvi u omotaču ciste i okolnim strukturama, pregradama i čvrstim delovima, a i magnetna rezonanca samo u nekim slučajevima. Nakon pregleda, uzima se sadržaj ciste aspiracijom iglom za citološki pregled, a ponekad je neophodna i laparotomija zbog procene većih izraslina na jajniku. Definitivna dijagnoza se postavlja histološkim pregledom.

Lečenje

Lečenje kod jednostavnih cista nije potrebno. Kod pojave cista kod žena koje su u menopauzi potrebno je uraditi CA125 (tumor marker za matericu i jajnike). Lečenje se, naravno, sprovodi prema uzroku. Ciste koje su pojavile odavno, i posle šest meseci terapije i dalje stoje, a veće su od pet do 10 centimetara treba da se odstrane hirurški. Ista je stvar i sa kompleksnim cistama.

Zahvati se obavljaju laparoskopskom ili klasičnom hirurškom metodom.

Trudnoća

Tokom trudnoće, zbog čestih ultazvučnih pregleda, ciste na jajnicima se češće uočavaju.

Lečenje cista kod trudnica je isto kao i kod drugih žena: dobroćudne se samo prate i uglavnom se povuku spontano. Ostale ciste koje su tu više od šest meseci, a veličine su od pet do deset centimetara ili one koje imaju sumnjiva obeležja za zloćudnost moraju da se uklone hirurški. Pri odstranjivanju cista plod nije ni u kakvoj opasnosti.

Ostavite komentar