Besplatni pregledi i za građane bez zdravstvenih knjižica

Svi građani moći će danas od 8.00 do 16.00 časova da provere nivo šećera u krvi, urade EKG i izmere pritisak u 58 opštih bolnica i tri klinička centra u Srbiji, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će se u brojnim zdravstvenim ustanovama, među kojima su i opšte bolnice na jugu Srbije, kao i u Kliničkom centru Niš, od 17. septembra obavljati pregledi za sve građane – i za one sa knjižicom i za one koji taj dokument nemaju.

Ovo je prva akcija besplatnih pregleda za građane, koji će biti organizovani jednom mesečno, a kod lekara mogu da dođu i građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu. Oni će odmah dobiti izveštaj na kojem će stajati njihovi osnovni podaci, ime i prezime i u koji će se kasnije upisivati rezultati analiza i pregleda.

Prvo će se raditi analiza šećera u krvi, sledi EKG, a posle toga, lekar internista će poslušati pluća i srce i izmeriti pritisak pacijentima, a na osnovu svih tih rezultata za svakog pacijenta biće napravljen izveštaj o zdravstvenom stanju.

Reporter RTS-a javlja da su građani u Klinički centar Kragujevac došli pre osam časova, papirologija i evidencija su završeni i počelo se sa pregledima.

Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, kaže da očekuju oko 2.000 pacijenata. Ističe da su spremni za preglede, a sedam ordinacija pokriva 11 specijalista i subspecijalista. Ako treba, produžićemo radno vreme, rekao je Sazdanović.

I dopisnik RTS-a iz Leskovca navodi da su pregledi u toku, a za one bez zdravstvene knjižice dovoljno je da pokažu ličnu kartu ili vozačku dozvolu. U tom delu Srbije između 10.000 i 12.000 građana nema zdravstveno osiguranje.

Pored pomenutih zdravstvenih ustanova, ministar Lončar je rekao da će preglede za sve građane jednom mesečno, u narednom periodu, obavljati i domovi zdravlja.

Hoćemo time da na vreme, što ranije otkrijemo, da ukažemo ljudima da imaju problem. Da krenu sa lečenjem, jer je to bolje i izvesnije da će se izlečiti, a i jeftinije je za državu – rekao je Lončar.

Svakog meseca će, kako je rekao ministar, pacijenti moći da rade različite dijagnostičke procedure, u zavisnosti od bolesti i preporuka lekara.

Izvor:http://www.rts.rs

Ostavite komentar