BEBINI NOKTI – KAKO ODRŽAVATI HIGIJENU

Nega bebinih noktiju je veoma važna, jer u suprotnom beba može da se izgrebe po licu i telu. Razna nečistoća prodire ispod njih, a novorođena deca stalno guraju prste u usta, pa može doći i do infekcije.

Bebini nokti su dosta meki, krti i lomljivi, ne seku se dok beba ne napuni mesec dana. Nakon mesec dana kada su nokti malo ojačali možete početi sa njihovim skraćivanjem. Koriste se specijalne makazice sa zaobljenim vrhom. Pre i nakon upotrebe makazice uvek očistite sa malo vate namočene u alkohol. Nemojte koristiti makazice od starijeg deteta ili vaše. Potrebno je da beba ima makazice koje ćete koristiti isključivo za nju.

Nokte je najbolje seći nakon kupanja, jer tada postaju mekši i lakše ih je skratiti. Pre nego što se skrati nokat jagodice pritisnite prema dole, tako se sprečava zarezivanje kožice ispod nokta. Nokte uvek sečete u pravoj liniji, bez uglova, bebin dlan i prst pridržavate jednom rukom, a nokat sečete drugom rukom. Prilikom seče nokta uvek odaberite svetlo mesto kako bi ste videli celu površinu nokta.

Najbolje je da beba sedi u krilu ili da je neko drugi pridržava dok vi sečete nokte. Ako je beba nemirna i ne dozvoljava da joj sečete nokte, nokte iseći dok spava. Nokti na nogama dosta sporije rastu, pa ih nije potrebno redovno seći. Ipak povremeno proverite njihove rubove, mogu biti oštri. Kao posledica polukružnog rezanja i pravljenja uglova prilikom rezanja, može doći do urastanja nokta u mekano meso, ili čak do povređivanja ili blagog krvarenja. Tada je najbolje uzeti sterilnu gazu natopljenu antiseptikom, lagano pritisnuti povređeno mesto i sačekati da krvarenje prestane. Ako primetite da se na mestu gde je bila zanoktica, crveni ili otiče poprskajte antiseptik. Ali ako crvenilo ne prestaje pa još boli bebu na dodir i gnoji obavezno se javiti pedijatru u nadležnom domu zdravlja.

Izvor: halobeba.rs

Ostavite komentar