„Babica se dere, dolazite ušivajte , iskrvariće žena!!! Bude nekog doktora, ušiva me. Kaže sestra, ja nisam videla da je neko toliko iskrvario ja u šoku.. Jedva gledam koliko mi je loše . Idemo dalje. „

Želela bih sa Vama da podelim moju priču.

Trenutak kada sam saznala da sam trudna, pozvala sam tetku koja je babica u NF. Po njenim instrukcijama, sve preglede sam obavljala tamo. Došlo je vreme za double test. Odradjen. Čekam rezltat. Tetka zove kaže ne valja , ideš na triple. Odradili triple , kažu ideš u savetovalište. Oplakah 10 dana i 10 noći. Tamo horor, od slučajeva koji se dešavaju panika, strah. Ulazim unutra kažu mi šta ćeš ovde ? Mlada si, triple je okej. Ne mora amnio. U tom trenutku drugarica isto trudna. Proživela slicno, njoj beta manja, meni veća. Proživljavamo pakao i stres ni za šta, na kraju.
Nadjem dr kome verujem, ali čovek živi 500 km dalje od mene. Nadjemo se nekako, kaže on posle gledanja rezultata „Pa zakasnili su za double, zato ceo cirkus sve je okej“.

Jedan termin tad drugi za 3 dana… Vozaju me svaki dan na ctg, na preglede ma haos ne znaju ni oni. Subota na nedelju mene počne stomak boleti na svakih sat vremena. Vikend. Hajmo opet u NF, kažu ma lazne kontrakcije ctg ne očitava. Idi kući. Dodji sutra,sutra ostaješ svakako 7 dana si prešla termin. Medjutim, zovne tetka dezurnog doktora, dolazi DOKTORKA -čitaj NAJGORA DOKTORKA. Pregleda me, toliko krvnički da se sama začudila kako mi nije prokrvila vodenjak. Kaže 2 prsta. Hajde po stvari u kola pa lagano u salu. Kreću pripreme, tetka nikako da stigne. Ja spremna , nje nema. Ja ne idem bez nje u salu. Stiže ona, idemo! Kaže babica druga, hoćeš li epidural ja ne znam šta da kažem. Hajde bolje epidural, kad imam mogućnost. Jedna doza, pola sata ništa ne osetim posle pola sata umirem od bolova. Dolazi anesteziolog, druga tura ista priča. Treći put dolazi anesteziolog i kaže to je to , ne smem više. Ni trunku nisam utrnula. Doktorka koja je dežurna dolazi da me vidi i kaže umorna sam, noćas sam drugaricu poradjala idem da spavam ako trebam zovite me ali možete sve same – kaže babicama. Otvorena sam idemo, 20 min ja se porodila. Sve završeno, treba da me ušiju doktora nema!!!

Babica se dere, dolazite ušivajte , iskrvariće žena!!! Bude nekog doktora, ušiva me. Kaže sestra, ja nisam videla da je neko toliko iskrvario ja u šoku.. Jedva gledam koliko mi je loše . Idemo dalje. Odem u sobu, obilazi me moj dr, obilazi anesteziolog. Ne daju mi injekciju protiv bolova samo neku tableticu koja je jačine kisele vode. Ja pretegnuto ušivena, ne znam gde sam. Prodje i to. Napišu na listu da moraju da mi daju injekciju. Dan drugi, uveče dolazi pedijatrijska sestra i kaže :“MAJKO, DETE TI IMA HEMATOM , A TI TO NISI VIDELA“!!! Dolazi dečiji pedijatar, pljuje koleginice iz prve smene, olajava haos svadja se sa mnom iz ne znam kog razloga samo sam je pitala šta mi je sa bebom. Ja ne znam šta me snašlo. Prvo dete, rana ubija, mleko krenulo HAOS! Ujutru dolaze dve doktorke , traže saglasnost za Tiršovu ,ultrazvuk mekih tkiva treba da se odradi. Ode mi beba, vratili je za pola sata. Dijagnoza 99.9 % hematom. Uh, okej. Super. Ja ne mogu da doćekam sutra da idemo kući. Dolazi to sutra, vizita. Mene gleda ginekolog kaže bleda si. Vadi krv. Kompletna ks odradjena. HGB 60,a treba da bude 130. Ne puštaju me kuci. Kažu mora transfuzija, tetka viče odbijaj, sestre dve isto. Ostatak me kritikuje, preti haos opšti. Ma ja idem kući i ćao! Potpisujem da odbijam transfuziju, idalje haos. Muž stiže. Ja ne mogu da dočekam da sidjem. Idemo kući. Kažu za 10 dana kontrola bebi u Tiršovoj. Odlazimo nakon 10 dana. Beba stara 10 dana, ja ne mogu da sednem ili da stojim ili da legnem, rana ubija. 3 sata čekamo dr, samo da je pogleda. Pogleda je na 30 sekundi i kaže okej je to. Znate ja radim privatno mogli ste privatno doći. I dalje dijagnoza hematom 99.9 %. Okej, hvala lepo i prijatno. Idemo opet u NF , da mi dr vadi konce. Izvadili konce, kaže super će ti sad biti vidimo se za mesec dana baš ti je zategao konce. Prodje mesec dana ,prodje i kontrola ništa meni bolje. Ne mogu da sedim, ne mogu da šetam lepo, koči mi se noga. Od ušivanja povredjen nerv, koji mi blokira nogu i kažu tako će da bude još par meseci do 6 meseci će da prodje. 2 godine kasnije i dalje me koči noga. No idemo dalje.

Ne da meni djavo mira, zakažem ja pregled na Institutu. Dr za plastičnu hirurgiju i hemangiome. Čovek pogleda bebu, odmah kao iz topa pa ovo je hemangiom. Našem stresu nikad kraj. Besna od Tiršove za nešto što je , hvala Bogu , bezazleno oni su pogrešili dijagnozu. Ostajem zatečena. Dve godine kasnije i dalje imam užasne slike u glavi, traume i ne znam dokle ovo vodi više ovako u Srbiji!!! I niko nije ni za šta odgovoran, svako radi šta hoce. Na sve direktor NF ,kućni prijatelj nam. Tata mi spec dr. Proživeh golgotu. A nisam nikoga cimala niti ikakav poseban tretman tražila
Pozdrav moje lepe 💛

Šta reći. Da li je u pitanju greška lekara ili ne znanje? Sve u svemu nikada nemojte verovati samo jednom lekaru. Uvek potražiti par mišljenja u vezi bilo koje dijagnoze. Mami želimo da se sredi problem sa nogom a bebi srećno i bezbrižno detinjstvo.

Ostavite komentar