ALARMANTNO: Samo 10 odsto žena u Srbiji ide na redovan ginekološki pregled jednom godišnje, a ovo su posledice

U Srbiji je u 2016. godini samo 10 odsto žena starijih od 15 godina iskoristilo svoje pravo i obavilo redovan ginekološki pregled, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Od trenutka dobijanja infekcije pa do razvoja ove maligne bolesti protekne osam do deset godina. A da bi se na vreme otrkile promene koje mogu da ukažu na mogućnost razvoja bolesti, neophodno je da svaka žena obavi ginekološki pregled bar jednom godišnje.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak, Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

 

Kada je reč o obolevanju, mi smo na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posle Rumunije i Moldavije.

Rak grlića materice je ozbiljan zdravstveni problem u Srbiji. Rizik za nastanak ovog oboljenja u našoj zemlji u odnosu na druge evropske zemlje je viši i iznosi 26 na 100.000 žena.

Nažalost, više od 400 žena godišnje izgubi život od ove vrste raka, a rizik od umiranja je dvostruko viši u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja i iznosi osam na 100.000 žena.

U našoj zemlji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od ove vrste raka koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti.

Glavni uzročnik nastanka raka grlića materice je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), a najvažnije mere prevencije podrayumevaju redovne preventivne ginekološki pregledi jednom godišnje, zaštićene seksualne odnose i imunizaciju.

7 čudnih stvari koje rade veoma pametna deca

 

 

 

Izvor:blic.zena.rs

Ostavite komentar