Ako vam kažu u porodilištu da je dete mrtvo – ne verujte!

Ako vam kažu u porodilištu da je dete mrtvo – ne verujte! U lancu trgovine beba su lekari, babice, matičari, MUP, serverke, čistačice…

Volela bih da se afera krađe beba razreši i da istina izbije na videlo. Ali skeptična sam jer imam loše iskustvo s državnim institucijama, koje ništa nisu učinile. Sada određene političke partije manipulišu roditeljima kako bi poentirale!

Iz Ministarstva zdravlja rekli su nam da oni odmah po zahtevu roditelja organizuju inspekcijski nadzor.
– Po prijemu svakog zahteva roditelja, organizovan je inspekcijski nadzor u toku kojeg je obavljen uvid u medicinsku dokumentaciju, a zapisnik se dostavlja podnosiocima zahteva – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Pre sedam godina u javnosti se pojavila informacija da je u Višegradskoj, u zamrzivaču, pronađeno 66 mrtvih beba, koje su tu bile i po nekoliko godina. Goran Filipović navodi da su podneli prijavu inspekciji Ministarstva zdravlja, koja je izašla na teren i zaista pronašla tela 66 beba.

– Njihovo objašnjenje je da su tela toliko dugo stajala jer nije postojala saglasnost roditelja. Zakon jeste predviđao tu mogućnost, ali te saglasnosti nema. Međutim, nama kao roditeljima je bilo frapantno da su dečja tela stajala toliko godina zamrznuta i da su ih slagali kao vekne hleba.

Sahrana 66 beba bila je zakazana za 10 časova ujutru, a kada su neki od roditelja stigli u devet sati, direktor groblja rekao im je da su zakasnili na sahranu. Od radnika koji rade na groblju saznali su da su deca pokopana u pet sati ujutru. Odgovor na pitanje „zbog čega“ nisu dobili.

2013. godine jedna doktorka izjavila je da se deca ne sahranjuju, već da se kremiraju u bolničkim krematorijumima kao što je to inače praksa, dok su čelni ljudi iz Ministarstva pre samo nekoliko dana izjavili da krematorijumi u bolnicama ne postoje.

Roditelji koji su učestvovali u ovoj emisiji ne odustaju od borbe da saznaju šta se sa njihovom decom dogodilo, ali su istakli da nemaju pomoć državnih institucija.

BEOGRAD – Recite deci čija su!
U Srbiji je iz porodilišta ukradeno više od 6.000 beba, tvrde roditelji čija su deca nestala! Trgovina bebama traje nekoliko decenija, a najgore je to što porodice ni dan-danas ne znaju gde se njihova deca nalaze!

Mirjana Novokmet (54) iz Beograda kaže da su joj lekari pre 35 godina ukrali tek rođenu bebu na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj.
– Rodila sam dečaka, a samo nekoliko minuta kasnije lekari su mi saopštili da je dete mrtvorođeno. Nisam mogla da verujem šta se dešava i jedino što sam želela je da vidim svoju bebu. Doktori mi to nisu dozvolili, a bebu su odneli ko zna gde. Želela sam da sahranim sina, ali su mi i to zabranili – očajna je Mirjana.

Prema njenim rečima, posle porođaja sve joj je bilo sumnjivo.
– Na sve molbe da vidim bebu odgovarali su mi da je to nemoguće, da bolnica sahranjuje dete, a da ćemo mi, kad se sve završi, moći da odemo na groblje i zapalimo sveću. Zašto su krili bebu od mene, zašto nikad nisam videla svoje dete? Kad sam otišla u JKP „Pogrebne usluge“, rekli su da oni ne poseduju podatke o smrti mog sina.

Ko stoji iza ovoga? Svim mogućim ministarstvima sam se obraćala, slala dopise, ali nikad nijedan odgovor nisam dobila. Najgore od svega je to što ja nisam sama u svemu ovome, tu je još roditelja koji pokušavaju da vrate svoju decu – kaže Mirjana.
Ona dodaje da sada ima dve ćerke.

– Sve majke koje je zadesila sudbina slična mojoj rađale su ponovo. Svoja osećanja prema izgubljenoj deci donekle smo potisnule, samo želimo da istina izađe na videlo i da se sazna ko je pokrao toliko beba u Srbiji – kaže Mirjana.

Trgovina novorođenom decom se u celom svetu, pa tako i na Balkanu, pretvara u ozbiljan posao. Novorođenče, „Zlatna vekna“, u Srbiji košta 15.000 evra!

Bebe najviše kradu u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu!

DNK banka, video-nadzor u porodilištima i donošenje zakona koji će u najboljem smislu smanjiti krađu beba i poboljšati situaciju u kojoj se Srbija nalazi, lista je zahteva Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, na koju još uvek nadležni ne reaguju.

O probelemu krađe dece iz porodilišta, danas su u Narodnoj skupštini Srbije govorili ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i Vladimir Čičarević, predsednik Udruženja rodutelja nestalih beba Srbije. Prisustvovao je i Žarko Obradović, kao i nekoliko majki, čija su deca ukradena.

Povod za okupljanje bio je zajednička inicijativa Socijalističke partije Srbije i Udruženja roditelja nestalih beba Srbije da se njihove aktivnosti nastave i da se u narednom vremenskom periodu napravi određena strategija koja će sprečiti dalji nestanak beba.

– Planiramo da napravimo DNK banku, gde će se sprovoditi svi testovi, van zemlje. U Srbiji je rađeno 6 DNK analiza u privatnim klinikama, gde su svi bili negativni. Kad smo iste analize uradili u Beču, rezultati su bili pozitivni. U lancu trgovine beba su lekari, babice, matičari, MUP, serverke, čistačice. U Srbiji niko nije zaštićen – nastavlja Čičarević.

Postojalo je bezbroj situacija kad su bebe ispadale iz kolica, sa smrtnim ishodom ili palarizom, a video-nadzor u porodilištima još uvek nije uveden.

Slavica Đukić Dejanović kaže da su do je zabeležen napredak kada je sprečavanje krađe dece u pitanju, i da su donete odluke koje će pomoći sprečavanju ovakvih stvari.

Roditelj ili blizak srodnik danas ima puno pravo uvida u medicinsku dokimentaciju i u smrtni ishod deteta. To je rezultat dosadašnje aktivnosti. Dosta toga je urađeno od 2005, kad ništa nije postojalo, ali taj parcijalni rad nije dao željeni rezultat, jer sumnja značajnog broja roditelja da problem nije rešen – ističe Dejanovićeva.

Pored uvođenja video-nadzora, zatraženo je donošenje lex specialisa, koji će se odnositi samo na nestale bebe. Srbija će biti prva zemlja u svetu koja će doneti taj zakon, ukoliko se prihvati predlog o njegovom donošenju.

Najviše lekara na ”crnoj listi” nalazi se  u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu.

SAVET KLUBA-Dok ne vidite svoje dete i ne uverite se 100% da vam je dete preminulo ne odustajte od njega ni po koju cenu!!!Ovo se nikada neće zaustaviti…

Ostavite komentar