Abortirala si? A nisi videla šta si uradila zar ne? Vreme je da vidiš! Stop ABORTUSIMA (VIDEO) UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ

Abortus je medicinska procedura kojom se vrši prekid neželjene trudnoće.

Namerni prekid trudnoće je moguće uraditi do navršene 10. gestacione nedelje trudnoće na zahtev trudnice starije od 16 godina. Prekid trudnoće starije od deset nedelja može se izvršiti samo na osnovu medicinskih indikacija, moralno-pravnih razloga, kao i saznanja o mogućnosti rođenja deteta sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima u specijalizovanoj klinici.

Rani abortus ne povećava šanse za spontanim pobačajem, vanmateričnom trudnoćom ili sterilitetom u budućnosti, osim ukoliko ne dođe do infekcije što je retko. Mogućnost komplikacija nakon veštačkog prekida trudnoće do 10 nedelja vrlo je mala.

Intervencija se izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, u klinici se ostaje oko sat vremena. U Ginekološkoj ordinaciji Palmotićeva prekid trudnoće se radi Karmanovim kanilama (tankim savitljivim plastičnim kanilama) kao najsigurnijom metodom hirurškog prekida trudnoće. Sama procedura traje oko 10 minuta. Već sutradan se možete vratiti svojim normalnim svakodnevnim aktivnostima. Nakon 2 nedelje se dolazi na besplatnu redovnu kontrolu.

Potrebno je prvo uraditi ultrazvučni pregled kako bi se ustanovila materična trudnoća i odredila starost trudnoće. Potrebno je doneti krvnu grupu i Rh faktor. Druge analize obično nisu potrebne ukoliko ih doktor/klinika sam ne zatraži.

(Ukoliko trudnica ima više od 16 godina). Prema važećem Zakonu o postupku prekida trudnoće, abortus se u Srbiji dozvoljava isključivo na zahtev trudne žene. U slučaju da je trudnica mlađa od 16 godina potrebna je pismena saglasnost roditelja. Klinika u kojoj se radi prekid trudnoće obavezna je da čuva poverljivost podataka.

Evo videa kako zapravo izgleda ABORTUS i šta je to što pacijentkinja odnosno trudna žena koja prekida trudnoću nije videla do sada!

 

 

Ostavite komentar