9 SAVETA ZA UVOĐENJE ČVRSTE HRANE

Donosimo nekoliko saveta kako bi se beba što prije navikla na čvrstu hranu

U uzrastu od četvrtog do šestog meseca beba je spremna za uvođenje čvrste hrane. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako bi se beba što pre navikla na nju.

UVOĐENJE ČVRSTE HRANE:

1. Zapamtite da je period hranjenja vreme strpljenja, ljubavi i razgovora s vašim detetom.

2. Ako dete brzo gubi interes za hranjenje, smanjite sve izvore smetnji kao što su radio, televizor ili druga deca koja mu oduzimaju pažnju.

3. Prvi obroci neka budu prilično retki i meki kako biste detetu olakšali privikavanje na hranu koja nije mleko i omogućili lakše gutanje.

4. Izaberite trenutak kada vaše dete nije previše gladno te kada je dobro raspoloženo kako bi se lakše priviklo na nove ukuse.

5. Ako dete odbija nekoliko vrsta kašica nekoliko dana zaredom, tada mu ponudite nove ukuse, različitih kombinacija i tekstura, pri čemu je od velike važnosti to da ste strpljivi i smireni.

6. Pokušajte da dete stavite u hranilicu i približite ga vama za sto kako biste imali zajednički obrok i tako ohrabrili dete da jede uz vas.

7. Hranite dete polako i strpljivo govoreći mu kako je fina hrana koju mu dajete. Nikako ga nemojte prisiljavati da jede.

8. Bebe ne mogu jezikom lizati hranu sa kašičice pa je preporučljiva mala plitka čajna kašičica s koje usnama mogu uzimati hranu.

9. Na početku nemojte očekivati da će vaša beba pojesti više od dve do tri čajne kašičice pirea od voća ili povrća jer mu je to nova hrana i potrebno je neko vreme da se privikne.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar