9 pametnih načina da svako dete nauči da bude organizovano

Da ne biste sutra kukali kako je vaše dete neorganizovano, krenite sa učenjem već danas. Ne možemo vam obećati da će odjednom soba biti uredna (jer deca su deca) ali možete očekivati poboljšanja i biti sigurni da će dete steći veštine korisne za ceo život.

Evo zato devet pametnih načina da svaki roditelj svoje dete nauči organizaciji:

Ograničite broj stvari koje dete ima

Neka deca se lako odvajaju od stvari dok su neka mnogo napornija i hoće sve da zadrže samo za sebe. Ako vaše dete spada u ovo drugu grupu, ponudite mu njegovu fioku ili orman – jedno mesto samo za njegove stvari.

Dopustite detetu da zadrži šta god želi dok god može da stane u fioku ili orman.

Tražite od dece da vam pomognu

Ohrabrite i motivišite decu da se uključe u organizaciju tako što će vam pomoći da se svi spreme pre nego što izađete iz kuće ujutru. Uključite ih i u stizanje do cilja – neka i deca razmisle koji je najbrži put do odredišta. Ubacite i poneki zadatak poput toga šta ne sme da se zaboravi u kolima i slično.

Pretvorite sve u igru jer tako deca najbolje uče.

Dodelite svakoj igrački jasnu vrednost

Poslužite se A-B-C-D metodom određivanja prioriteta za sve pa i za igračke:

  • „A“ igračke su one omiljene koje dete obožava i stalno se igra sa njima. (za detetov pojam onoliko često koliko se jede ili peru zubi)
  • „B“ igračke su one sa kojima se prilično igra . (onoliko puta koliko se ide u supermarket npr.)
  • „C“ igračke su one sa kojima se dete ne igra baš često. (onoliko puta koliko slavi rođendan ili praznike)
  • „D“ igračke su one sa kojima se dete uopšte ne igra a D znači „donirati“!

Pokažite deci da igračke A i B drže tamo odakle uvek mogu lako da ih uzmu ali i gde mogu lako da ih vrate, a da igračke C stoje na višim policama ili u kutijama.

Naučite decu pravilo „jedan unutra – jedan napolje“

Kada detetu kupite novu igračku ili odeću, one stare stvari mogu da dobiju novog vlasnika ili se bace. Deca moraju da nauče da ormani nisu beskonačne veličine i da ne mogu sve da prime a treba da nauče i da poklanjaju stvari i tako učine nešto lepo i za druge.

Držite se rutine

Može vam pomoći taktika da namerno verbalizujete korake jutarnje i večernje rutine i to zajedno sa decom. Postavite i listu koraka u kupatilu ili u spavaćoj sobi te će deca to usvojiti i kao svoju naviku. Upišite stvari poput pakovanja užine, provera domaćeg zadatka, oblačenje i slično. Naročito je važno da ovo uradite za večernju rutinu jer ona olakšava put ka dobrom snu.

Možete se poslužiti ovim slatkim sličicama sa slike (besplatno ih preuzmite na linku www.livinglocurto.com) ali možete ih i sami nacrtati i okačiti na zid.

Rođendani i praznici, dani kada deca dobijaju najviše poklona, su odlične prilike za učenje ovog pravila.

Neka svaka stvar ima svoju kuću

Kao što i mi imamo kuću, tako i svaka stvar treba da ima svoj dom. To možete lako postići tako što ćete obeležiti kutije i pomoći detetu da nauči gde šta stoji. Ako je vaše dete još malo, možete koristiti i slike. Tako, kada vas dete pita gde da nađe nešto, vi mu pokažite da znate gde je jer je u svojoj kući.

Upravo zato treba da stvari posle upotrebe vratimo na mesto, da možemo ponovo da ih nađemo!

Koristite liste

Pravljenje liste je važan deo veštine planiranja. Učite decu da to rade i sama tako što ćete, za početak, zajedno praviti listu stvari za pakovanje ili za kupovinu itd.

Deca će voleti da precrtavaju stvari sa liste a tako ih učite i da organizuju svoje misli.

Naučite decu da grupišu i kategorišu stvari

Ova veština je važna za organizaciju i sortiranje. Zato decu od malena učite da sortiraju i grupišu stvari. To možete uraditi i kroz igru – neka dete grupiše po boji, veličini, po vrsti itd.

Laka igra je, na primer, da uzmete četiri predmeta od kojih će tri biti iste kategorije dok će jedan biti potpuno drugačiji (jabuka, banana, pomorandža i olovka npr.). Neka dete izdvoji ono što ne pripada gomili.

Odgajajte pametne kupce

Učite decu da slušaju reklame i posmatraju ih kritički. Pitajte dete: „Kako ova reklama pokušava da te pređe da kupiš baš ono što oni žele? Da li ti je stvarno POTREBNO da imaš to u svakoj boji? Samo zato što je nešto na popustu ne znači da tako sigurno štediš, znaš li zašto?“

Sprečavanje gomilanja đubreta je samo pola dobijene bitke dok će deca koja izrastu u pametne kupce biti isto tako pametna sa svojim prostorom i vremenom.

Za mame posle tridesete: Evo šta sve treba da znate

 

 

Izvor:mojpedijatar.rs

Ostavite komentar